onsdag 30 oktober 2013

Det här skapar problem i nuet och i framtiden

Skolan. Något som väcker både kärlek och skräck för elever och föräldrar. Det är något som vi alla har gått i och har en relation till. Skolan styr det som sedan händer i våra liv. Vi måste därmed inse att skolan utgör en gemensam plattform för oss alla och det gäller att de som går där får de bästa förutsättningarna att gå in i vuxenvärlden ur en styrkeposition. Det görs inte i dag.

Svensk skola är i fritt fall. Pedagogerna och den personal som arbetar där gör allt vad den kan men får inte rätt förutsättningar. Mobbning, detta gissel, fortsätter och skapar enorma livslånga problem för den som drabbas. Många, många kan än i dag vittna om hur mobbningen har satt sina spår. Det kan vara i form av att vara blygare, att inte lita på folk, att ha blivit begränsad i det man gör på sin fritid. Chanserna är inte samma. Mobbning ska inte få lov att existera och här behövs en massiv satsning för att få bukt med detta en gång för alla.

Kunskapsnivåerna sjunker. I internationella mätningar går det att se detta. Sverige faller i förhållande till andra länder men framför allt i förhållande till kunskaperna i sig. Högskola/universitet vittnar om  kunskapsluckor hos studenterna, samma sak ser gymnasierna. Ute i arbetslivet larmas det också om detta. Det här slår ut barnen och ungdomarna inte bara ifrån skolan utan också ifrån vuxenlivet.

I dag kommer Uppdrag granskning att visa hur friskolorna fungerar. Det visar sig att hälften av friskolorna väljer bort så kallade "dåliga elever". Det jagas toppelever medan de som behöver stöd inte välkomnas. Det här sker i den svenska skolan 2013. En utsortering av människor. Programmet är definitivt ett måste att se i kväll.

Den svenska skolan är i fritt fall och som skolan ser ut i dag och är organiserad kan inte problemen lösas. Jag vet om att regeringen mer än gärna skryter om att de förändringar som nu har skett med ny skollag, betyg med mera ska ge resultat men i samma andetag säger regeringen att det kommer att ta lång tid. Samtidigt försöker regeringen föra in nya saker i skola efterhand som fel lyfts upp i media.

Det som nu behövs är en skolkommission som ser över den svenska skolan, som arbetar fram ett syfte för den svenska skolan och hur denna ska se ut för att möta dagens och morgondagens utmaning. Det måste vara slut på alla skolexperiment som sätter marknaden i centrum, som inte bygger på riktig forskning och som bygger på det förflutna istället för framtiden.

Martin Moberg skriver om S budgetförslag med tydlig framtidsfokus.

2 kommentarer:

  1. Man kan förstå att det är lockande för friskolor att välja de elever som kräver minst specialbehandling och resurser, men det är moraliskt fel att stänga ute vissa utvalda elever. Alla ska ha lika tillgång till utbildning. Sen kan man även diskutera om man i skolorna borde separera de med särskilda behov från de övriga eleverna. Vad tycker du? Jag har gjort en omröstning på plusett: http://www.plusett.nu/omrostning-3743/tycker-du-att-man-borde-skilja-barn-med-bokstavsko

    SvaraRadera
  2. Roger

    Välkommen att besöka några skolor i Västeras så kan du se en stor del av förklaringen med egna ögon. Tyvärr kommer du inte att kunna ta den till dig, men titta på vilka grupper som inte klarar målen så ser du att det har finns en direkt koppling till samma fenomen som står bakom gängskjutningar i Göteborg och Malmö. Det blir omöjligt att lösa problem som man inte erkänner existerar....

    Alexander

    SvaraRadera