torsdag 24 maj 2012

Stekhett parti

Det är många på allianssidan som under våren sett med stigande oro på hur den egna sidan har gått bakåt i opinionen samtidigt som socialdemokraterna har fått allt mer ökat stöd. Hoppet har stått till den lärdomen man fick under förra mandatperioden, då S låg över 40 procents stöd i väljarkåren. När socialdemokraterna började prata politik och komma med skarpa förslag backade partiet. Det ser vi inte ske nu.

I den senaste Novusmätningen, presenterat i TV4, ökar socialdemokraterna och får nu 36,6 procent. Samtidigt fortsätter moderaterna att backa. Mätningen har skett under perioden 24 april till 20 maj, den period då socialdemokraterna har presenterat sin budgetmotion samt att partiet har deltagit i partiledardebatt. Det är 2 000 personer som har intervjuats. Den förhoppning som Fredrik Reinfeldt har haft på att nedgången nu ska komma för S har slagit fel.
För socialdemokraterna är dagens mätning något att vara glada över. Den är en bekräftelse på ett par saker.
1: Väljarna gillar vår budget och det som sades i partiledardebatten.
2: Vi når ut med våra budskap.
3: Väljarna markerar klart att socialdemokraterna är bra på att beskriva hur verkligheten ser ut.
För Fredrik Reinfeldt ökar huvudvärken med dagens mätning. Även om Per Schlingmann nu ska bli chefsstrateg för moderaterna igen, tala om att man lever i det förflutna, är moderaterna tröttkörda, tänker inte nytt, kan inte beskriva hur verkligheten ser ut samt saknar idéer för en bättre framtid.
Mätningen ger arbetsro för socialdemokraterna och som gör att energi kan verkligen läggas på att utveckla politiken och organisationen. Vi får inte slå oss till ro men vi behöver inte heller tjurrusa för att finna ut vad väljarna gillar. Väljarna anser att den politiska inriktning vi har nu är bra och att vi ska bygga vidare på den. Nu gäller det att vi också gör det.
I Ystads kommun vill vi socialdemokrater satsa på skolan och jobb till ungdomar. Det är vägen framåt. Ordning i finanserna, utveckla kommunen, satsa på utbildning och gör allt vad vi kan för att människor ska ha ett arbete och därmed se framtiden an med tillförsikt.

Peter Andersson i analys över dagens opinionsmätning. Martin Moberg om Fredrik Reinfeldts två nederlag i riksdagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar